Det finns mer ä ett sätt att räkna på fingrarna. När sonen var liten använde vi teckenspråkets sätt. Så här med facit i hand var det fel början. Teckenspråkets siffror är språkliga begrepp, men de betyder ingenting om du inte förstår den matematiska innebörden bakom dem. Teckenspråkets fingersättning blir en utmärkt fortsättning när man väl förstår matematiken. Men vi använde det alltså från början. För sonen blev 6+6=2 (en tumme + en tumme = 2tummar) ända upp i tonåren! Teckenspråkets tecken för siffrorna 1-10 byggde en helt onödig mur för honom att ta sig över.

Istället skulle vi valt Gudrun Neumanns sätt (som också finns föreslaget i flera olika läromedel och i Karlstadmodellen) i början.

Detta är inte i första hand språkligt utan handlar om att stödja det matematiska tänkandet. Jag vet inte, men jag tror att vi borde ha kört det här från början och SEN gått över till teckenspråket.