Det är ett tag sedan sonen kom in i puberteten. Det började under våren i åk 4, han hade humörsskiftningar han inte haft förut och han var hes. Då fattade vi inte. Under sommaren började det växa könshår så då trillade polletten ner. Pubertet!

Han var först i sin grundskoleklass och jag kände att det var något att vara mallig över. Med puberteten kom också kärlek och intresse för ….. sex. Under hösten i åk 5 hände det att han “gned” lite väl på byxorna även i klassrummet. Lärare och assistent vara oroade och visste inte vad de skulle göra. Jag föreslog att de skulle säga att sådan gör man bara när man är själv. Under våren i femman, med ny skola och ny personal föll de sig så väl ut att klassen (en 5-6:a) skulle ha tema pubertet. Efter det har det aldrig varit några problem. Undervisningen var ovärderlig för honom – han fick lära sig det han behövde.

Undervisning i området ska alla elever få. I grundskolans kursplan för åk 4-6 står det:
“Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.” I åk 7-9: “Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.”
I särskolan finns motsvarande, i åk 1-6: “Pubertet och hur den inverkar på individen. Sexualitet, reproduktion och olika slags relationer.” och 7-9: “Människans pubertet, sexualitet och reproduktion. Frågor om identitet, relationer, kärlek och ansvar. Preventivmetoder och sexuellt överförbara sjukdomar.” och för träningsskolan: “Pubertet och hur den inverkar på individen. Sexualitet, reproduktion, kärlek och olika slags relationer samt preventivmetoder.”
Således ska ALLA svenska elever få undervisning i detta – och i samband med puberteten eller strax före är lämpligt tycker jag. Det här är något som du som förälder kan och ska kräva.

Material då? Jodå, det finns bra material. Mycket av det som är avsett för grundskolan är redan lätt skrivet och tillgängligt, men det finns mer för den som behöver. Här är några förslag:

Puberteten, vad är det? – ett gratismaterial med teckenstöd från Linköpings universitet. Jag har inte använt materialet, men det ser ut att vara ett bra komplement.

Låt oss tala om pubertet – en del i en lättläst serie där det även finns en bok om mens. Sonen har använt denna bok både på mellan och högstadiet. Jag har dessutom använt den i en vanlig åk 6:a och den var mycket uppskattad (fanns tillgänglig längst bak i klassrummet hela terminen)

Och sen finns förstås mycket bra material på ungdomsmottagningen och hos din skolsköterska!