Jag ska ändå ställa en massa frågor om Podd när vi har “lära-podd-träffen” med logopederna på hab så jag tänkte att jag lika gärna kunde skriva dem här – finns det intresse för svaren sen så för jag in dem här också. Jag fyller på den här listan vartefter jag undrar någor så den kommer nog att växa.

Nu fyller jag på svaren – det är inga citat från var sig Abilia eller logopeder utan min helt personliga tolkning, färgad av mina subjektiva åsikter.

Om Podd

Varför låst till PCS?
Pengarna styr. Låsningen är inte skapad för att gynna användarna utan enbart ett sätt att få företag att satsa på Podd och genom deras marknasdöring nå ut mer. Tyvärr innebär detta att man var tvungen att kompromissa med användarvänligheten.

Varför ska vi ändra teckenspråkets gester till nya gester?
De som har grava språk- och kommunikationsstörningar har inte förmåga att uppfatta vad som finns på en bild och översätta det till verklighet. Det blir således inte förvirrande med en bild på någon som tecknar BORD till ordet GÖRA. Användarna är dock så klipska att de i böcker med teckenillustrationer då förstår att de ska översätta bilden till gester. Det går således utmärkt, och uppmuntras, att använda två former av bildstöd som motverkar varandra. Se vidare efter nästa fråga.

Varför ska vi använda symboler som inte är kulturellt relevanta (chearleder, amerikansk fotboll, konstigt skolhus, genussteriotypa bilder m.m.)?
Vad bilden föreställer är helt irrelevant, användaren ska inte lära sig tolka symbolen så som den är gjord. Det hade gått lika bra att ha en bild på en morot och kalla det för “SPORT”. Användaren måste lära sig vad symbolen betyder som ett nytt språk.

Hur ska vi anpassa sport-sidorna så det är mer inriktat mot att utöva, nu känns det mer beskåda.
Inget svar än, logopeden ska komma med förslag på hur man kan göra för att inte förlora grundtaken med PODD

Om dataprogrammet

Hur kopplar jag in våra bildbanker så att programmet hittar dem?
Hur skriver jag ut tvåsidigt? (skrivaren ÄR inställd på det)
Hur väljer jag flera sidor i taget när jag skriver ut? (t.ex. alla om skola)
Hur får jag programmer att sluta spara kopior på skrivbordet? Och låta bli att spara program till podd 70 och 20 som jag inte har licens för på skrivbordet!!!!
Hur får jag programmet att låta bli att skriva ut den röda texten på de rutor jag inte ändrat?
Hur markerar jag flera ändringsbara rutor på en sida så att jag snabbt kan tömma dem när de är olämpliga?

Jag svarar på alla frågor om programmet på en gång. Det är ett oanvändarvänligt program programmerat av okunniga programmerare helt utan hänsyn till användaren. Det är stelbent och frustrerande. I princip är svaret på frågorna “det går inte”. Tillsamman med logoped beslutade vi att ditcha skiten och helt enkelt bygga om podd från början. Jag kommer att göra det i Clicker 5 eftersom det är det program vi skapar all bildstöd till sonen i. Det kommer att ta tid – men då blir det också helt rätt och den slutliga boken mer användbar. Tanken är att hålla fast den grundstrukturen som är den som det finns forskning på. Kompromisserna i första svaret kan vi då undvika.