I söndags var det mors dag. Då fick jag denna från en av döttrarna. Alltså en av SYSKONEN. “alltid där för mig” står det på andra raden.

Att vara förälder är inte lätt. Att ha flera barn gör det inte enklare. Har ett eller flera av barnen behov av särskilt stöd är det ett stort jobb att jonglera barnens olika behov (och sina egna!). Det är inte lätt – men fullt möjligt.

Jag hade ingen aning om att hon tycker att jag alltid är där för henne. Det är jag inte, både hennes bror med Downs syndrom och hennes ena syster med sina svårigheter tar upp MYCKET av min tid. De andra flickorna får så mycket mindre. Trots det är jag tydligen alltid där för henne.

Jag skulle kunna ge dig vårt recept på framgång…. men alla människor är olika så det receptet fungerar bara för oss. Det jag skulle vilja säga är att hela familjen måste anpassa sig – inte till syskonet med downs syndrom utan till varandra! Det betyder att även sonens behov måste uppfyllas på ett sätt som tillgodoser övriga familjemedlemmars behov. Lätt? Inte alls! Omöjligt? Inte alls!
Ibland måste man ändra saker och ting eftersom behov ändras. Ibland är det extremt svårt och jobbigt…. då behövs det ändras nått.

Och vad sjutton ville jag säga med detta? jo DET ÄR INTE SYND OM SYSKON!