Nu tar vi ett steg åt sidan… och ändå inte. Kälkhockey har egentligen inget med Downs syndrom att göra och sonen tycks tycka bättre om ishockey på skridskor. Jag har liksom fått det här med kälkhockey i knät.

Hur gick det till?

Det börjar med uppmaningar från andra aktiva i Sala HK. Nog borde vi ha kälkhockey i Silver Bullets också? Tror inte riktigt alla förstod skillnaden mellan kälkhockey och Special hockey i början. Jag viftade i princip bort det med att, vi kan ha det om någon är intresserad av att driva det. Jag hade fullt upp med det jag ville driva.
Sedan fick en av våra spelare problem med leder och smärtan gjorde att han inte kunde lira längre. SÅ kan vi ju inte ha det! Jag kontaktade Stefan på Västmanlands parasportsförbund som vidarebefordrade kontakten till Jocke i Eskilstuna. Av Jocke fick vi låna en riktigt gammal kälke som ingen var intresserad av. Den må vara gammal och inte alls lika snabb och smidig som de nya, men den gjorde HELA skillnaden för vår spelare som plötsligt kunde vara med igen.
Sedan bestämde styrelsen för Sala HK att man skulle söka pengar för att köpa kälkar. Jo, jag satt visserligen i styrelsen vid tidpunkten, men det var inte på mitt initiativ. Vi fick också 71.000 och plötsligt blev det mitt jobb att ordna det. Efter mycket om och men kom de 10 kälkarna strax efter nyår. Den 17/1 hade introdag tillsammans med Christian Hedberg från landslaget. Under tiden började också ena dottern spela kälkhockey ibland. Och nu har jag startat upp särskilda träningar för kälkhockeyn också, men där är det väldigt tomt än så länge…. Jag ser det som motion och ett sätt att lära mig så att jag kan vara bättre tränare för de 2 som använder kälke i Silver Bullets.

Sonen fick äran att ta emot checken för klubbens räkning.

Vad har jag lärt mig då?

Bladen ska sitta långt fram. Längre fram än man tror. Det är bekvämare att ha mer böjda knän än man tror man ska ha.

Sitter man inte fast ordentligt är det svårt att komma upp när man trillar. Trixet är att luta sig framåt och sen trycka sig upp. Ibland är det lätt ibland är det svårt.

Klubborna, våra klubbor tror jag är Velocity 85 cm, den är i längsta laget och de borde kortas av lite. Nu är det nog bra med lite olika längd för jag kan tänka mig att det är en smaksak också. Klubborna ska lindas… från skaftet och ner till bladet, eller var det tvärt om? Vi har träklubbor (billigaste sorten), det duger till utlåningsutrustning.

Våra kälkar (alltså klubbens) heter Rev Force 1 och är väldigt inställningsbara nybörjarkälkar. Det är fantastiskt hur stor skillnad det är på dessa och den gamla vi tidigare lånat. Just nu är alla inställda på “nybörjarläge”, med brett mellan bladen på undersidan. Så småning om får vi nog smalna av en del av dem. Vi har flera olika storlekar för byttan man sitter i ska passa rumpan så bra som möjligt.
Den där böjen som sitter längst fram, den är ett stöd när man går i och ur, den ska inte vara i isen när man åker.
Det som saknas är överbenskydd. Jag visste inte ens att man skulle haft det. Nu fick vi tipset att sätta fast 2 vikbara skärbrädor i plast istället. Det funkar tydligen lika väl.

På tal om skydd. När man åker har man alla skydd utom hockeybyxor, viktigast utöver hjälm är armbågsskydd. Som skor rekommenderas skridskor utan skenor! Allså mpntera bort skenorna på ett par gamla grillor och du har bra skor. Man ska ha skor som ger fötter och anklar bra skydd för att minimera skador (det är hockey vi talar om…. ). Jag har ett par hårda vinterkängor just nu och det känns säkert.

Så småning om ska skenorna slipas. Tack och lov var en slipkunnig aktiv medlem med på introdagen så vi fick lite råd. De ska inte riktigt slipas som vanliga skridskor, tyvärr kommer jag inte alls ihåg hur det skulle gå till. De ska vara vassare och rakare tror jag.

Ok, till själva åkandet. Svänga gör man genom att luta sig åt rätt håll. Man kan sätta näven eller klubban i isen så man inte välter (för det är lätt hänt). För att få stopp på den så man inte brakar rakt in i sargen (inte särskilt bra för benen). så liksom vickar man till med höfterna. Jag välter nästan varje gång än så länge, men man måste väl få in rätta knycken.
Det här med att åka med pucken skiljer sig verkligen från vanlig hockey. Du har ju två klubbor som du dessutom tar fart med. Han man pucken på ena och fart med en andra åker man i cirklar… . Det jag testat mig fram är att sätta fart på pucken, åka efter sp man själv har fart och sen passa sig skälv under kälken tills farten avtar. Då skjuter jag iväg pucken en bit igen och tar fart efter. Rätt eller fel… tja vad vet jag.

Regler

Jag vet inte så mycket om regler i kälkhockey (kanske för att jag är urusel på regler i vanlig Hockey också). Det är i princip samma regler. Det finns ett viktigt tillägg, T-ing är förbjudet. Alltså att åka in i en annan spelar i 90% grader mod dennes kälke. Orsaken är att det faktiskt är farligt för man kan skada den andres ben illa.

Vad vill jag lära mig mer?

Jag vill veta hur man tränar omväxlande. När det gäller hockey på skridskor är jag mycket bättre på att ordna omväxlande övningar, det går säkert på kälke också, men jag saknar en “ledarpärm” för kälkhockeyn, med goda exempel. Vare bra om alla ni som kan det här kunde lägga upp exempel på övningar på youtube så vi nybörjare har en chans.
Det hänger också ihop med viljan att inkludera och kombinera på Silver Bullets träningar.

Så här svänger man….