Vi är i glappet mellan logopeder så ingen sommarläxa. Tyckte vi repeterat tillräckligt på enskilda ljud och ord… funderade på meningsbyggnad. Frågade runt lite på nätet men fick svar som inte riktigt passar oss. Jag vet att folk bara vill vara vänliga, men att påstå att om man bara tecknar med barnet så kommer barnet spontant att klara av att formulera meningar – om det inte funkat på +10 år så lär det inte magiskt räcka nu heller…. men men… Jag lät det hela mogna i skallen lite och så började det utvecklas.

Steg ett var ett spel som man kan skriva ut från http://www.snicksnacksnoken.se/. Det här gick ju riktigt bra. Svara på frågor är ju svårt, men nu kändes det som han klarade det bättre än jag trodde. Och andra spelet tog jag fram lite fraskort (dels från Skills, dels snicksnacksnoken, dels hemgjorda – på bilden också lite matte). Det funkade bra, men här krävs ju ingen egen tanken – det är ju bara att läsa.

Vi åkte på semester och väl hemkomna satte vi in lite bilder från resan i sommarens veckobok (ett uppslag/vecka, lite extra för semesteruppslaget). Tänkte att det var dags att ta upp spelandet igen när det slog mig att vi kunde använda sommarbilderna som spelplan! Letade upp en tärning med bara 1-2-3 för att det skulle bli så mycket som möjligt. Det här var lysande. När man landar på en bild så säger man en mening om bilden. Först lite trevande, men sen allt bättre. Han tränade inte bara på att bilda meningar, utan också på att kunna berätta om bilderna!

Idag kombinerade jag de två. Snicksnacksnokens spel med siffror, med bilderna från förra veckan (som turligt nog bara var 4). Numrerade bilderna och sen spelade vi. Nu återkommer varje bild flera gånger och då händer det härliga – han upprepar sig INTE, han VARIERAR sina meningar! Hurra, vilken bra språkträning!