Via sociala medier ser man nu amerikanska ungdomar med Downs syndrom som får sina antagningsbesked till Collage. De flesta känner jag inte personligen, men det är klart att man blir glad för deras skull ändå. College motsvarar högskola i Sverige. Jo, ni läste rätt högskola.

Många går i alla fall delvis inkluderade på Highschool och det är fråga om både akademisk undervisning och “arbetsträning”. Efter Highschool är det meningen att man ska ha ett jobb att gå till om man nu inte väljer college. Highschool motsvarar ungefär gymnasiet.

Det finns många saker med det amerikanska samhäller jag inte alls ställer mig bakom, men när det gäller synen på utbildning och Downs syndrom så är de civiliserade och vi barbarer. Ärligt talat pratar vi utbildning och Downs syndrom i Sverige så skäms jag över att vara svensk.

Varför är den svenska samhället så dålig på att se och ta till vara ALLA människors kapacitet? VARFÖR?????

Bilden är kanske lite malplacerad, här är det ju Kindergarten i Elementaryschool (=förskolekalss), men det är i alla fall min son som drar fördel av det amerikanska systemet. Tack alla amerikanska medborgare för att vi fick den fina upplevelsen från er!