Vi har långt kvar till ett samhälle där alla räknas. Idag damp det ner två tjocka buntar i brevlådan adresserad till tvillingarna. Det var information om gymnasiet som säkerligen gick hem till alla niondeklassare i hela landet. I den fanns lite information och en tjock katalog över gymnasieskolor i hela landet (långt ifrån alla skolor). Nyfiken som jag är kollade jag direkt efter gymnasiesärskolan. Jodå, i en katalog på över 200 sidor fanns faktiskt ett uppslag om gymnasiesärskolan, väldigt kort fakta och en liten trevlig artikel om en elev. Bra tänkte jag – alla räknas…. eller…. jag började bläddra igenom sidorna där gymnasieskolorna presenterar sig själva och hittade bara en skola som nämner att det finns gymnasiesärskola (men inte vilka inriktningar). Nu har jag verkligen inte gått igenom alla 100 sidor så det kan finnas fler. Jag gick tillbaka till uppslaget – fanns där information om hur man kunde gå vidare? Nej.

Hur skulle sonen uppleva dessa kataloger om han var snäppet mer medveten än han är? Många blivande gymnasiesärskoleelever ÄR fullständigt medvetna – hur upplever de att få en packe gymnasieinformation – bara för att inse att deras framtid nämns i förbifarten. Deras väg finns inte med specialtidningen om byggbranchen som medföljde trots att gymnasiesärskolan har byggprogram. Få (jag hittade bara en) går ut med att de har gymnasiesärskola, några av dem VET jag har det men de valde att inte skriva det. Hur känns det för våra ungdomar att få se att de knappast räknas?

Går man in på gymnasieguiden.se på nätet blir det tyvärr ännu sämre. Väljer jag t.ex. fordon. Kan jag sen inte välja särskola. Däremot går det att göra frisök på gymnasiesärskola – tack och lov.

Jag tycker inte att det finns en bov i dramat – bara en massa omedvetna människor som inte förstår vilka signaler de skickar ut. Hur kan vi hjälpa alla att öppna ögonen och visa att alla räknas? Jag tänker för min del skicka ett mail och tacka för uppslaget och rekommendera att de påminner sina annonsörer (=skolorna) att också nämna gymnasiesärskolan.