Jag ber om er hjälp.

Jag oroar mig mycket över svårigheten att nå ut med information om hur föräldrarna kan göra det bästa arbetet hemma för att hjälpa barnen att bli sociala och kommunikativa. Jag får höra hur föräldrar är övertygade om att det bästa är att låta barnen följa träningsprogram som ofta gör dem till lydiga, passiva elever och inte till de sociala personer som de behöver få bli. Ofta är det personal som utför träningen.

De inser helt enkelt inte att ett barn, för att utvecklas, behöver interagera mer och mer med matchade, balanserande och lekfulla människor.

Föräldrarna inser inte vilka underverk de kan göra hemma. Jag argumenterar inte för att hålla istället för förskola och skola. Jag vill bara fler människor att veta hur mycket föräldrar har gjort för att involvera sina barn i en social värld av inlärning.

Jag ser regelbundet barn som tränas isolerat och lär sig att det är så det ska vara och inte lära sig att vara social och kommunikativ. Och jag ser föräldrar som inte tror på sig själva och saknar effektiva strategier kring hur de ska hjälpa sitt barn att utvecklas.

Jag ser så många barn som i förskolor och skolor, träningsprogram och intensivträning som kan lära sig fakta om olika saker, men som inte får lära sig sociala förmågor. Detta trots att många har visat oss att det kan göras och görs bäst inom familjen.

Jag ber er om hjälp. Hjälp att sprida Kommunicerande Samspel (Communicating Partners) till föräldrar och yrkesverksamma. Tipsa dem om webbsidorna (sv eller eng), böckerna och filmerna och rekommendera dem att hå med i vår Yahoogrupp.

Du kan också tipsa mig om yrkesverksamma jag kan kontakta — e-post, telefonnr eller adresser. Berätta för mig om habiliteringar, förskolor, skolor, föreningar, föräldragrupper och enskilda föräldrar som kan ha nytta av Kommunicerande Samspel (Communicating Partners).

Jag gör detta på egen hand, med Barbaras daglig hjälp i Yahoo-gruppen, och så jag vill bygga ett social forum som sprider ordet att föräldrar kan göra så mycket. Jag kan inte förstå att människor inte inser att barn kan lära sig att vara sociala och kommunikativa mycket mer hemma än i skolan där målen är främst akademiska.

Det oroar mig mycket att föräldrar missar så många möjligheter att hjälpa sitt barn utvecklas när de förväntar sig att någon annan ska hjälpa barnet. Det finns väldigt många personliga historier om hur föräldrar har ändrat sitt sätt att samspela och hur det lett till att deras barn har kommit ut ur sina skal för att vara mer sociala och kommunikativa.

Om du vill att jag ska skicka dig en sammanfattning för att dela med andra, kan jag
göra det. (på engelska)

Jag ser fram emot att höra från dig.

Dr Jim
macdonaldj86@gmail.com

(snabböversatt av mig)