Idag roade jag och Lilla K oss med att hitta på nya varianter av klassiska kortspel. De här tre funkade fint så de vill vi dela med oss:

ABC-batalj spelas med en kortlek med bokstäverna A-Ö. Korten delas lika mellan spelarna och läggs på bordet med baksidan upp. Man får alltså inte titta på sina kort. På givet kommando vänder alla spelare på översta kortet. Det kort som i alfabetisk ordning kommer närmst Ö vinner korten i omgången. Vi hade ett helt alfabet framme som stöd. Sen blir det en ny omgång på samma sätt. Den som har flest kort när alla omgångar är spelade.
Spelet tränar främst alfabetisk ordning.

Rim-gris spelas med rim-kort. I vår kortlek fanns roligt nog en gris så den fick förstås vara gris. Korten delas ut till alla spelare (man måste vara minst tre så vi lånade in M som medhjälpare). Den som har Grisen börjar och skickar direkt grisen till näste spelare, samtidigt får hen ett annat kort i utbyte. Nästa spelare skickar grisen vidare och får i sin tur ett kort i utbyte. Varje gång man får ett rim-par lägger man ut det på bordet framför sig. Den enda man inte får lägga ut är grisen. Det är först när inga andra par finns som man får lägga ut grisen. Den som lägger ut sista paren (med grisen) har förlorat.
Spelet tränar förmågan att rimma.

Ord-dam spelas med ordkort och bokstavskort (vi använde rimkorten och vokalkorten som vi hade ovan, men struntade i konsonanterna). Det är viktigt att det finns ord med olika bokstavslängd i kortleken! Korten blandas och 4 kort läggs framför varje spelare och ett hemligt kort. De kort som blir över läggs i en hög på bordet. Den första spelaren börjar genom att dra kort från högen på bordet. Vill denne ha kortet byter man ut det mot det första i sin rad och sedan vidare med utbytt kort tills man ser ett kort man inte vill ha, detta kort kastar man sedan bredvid högen. Spelare på tur kan nu antingen plocka upp det slängda kortet eller plocka ett nytt från högen. Man får enbart gå från vänster till höger kortraden och dessa kort ska alltid ligga nedåtvända. Det hemliga kortet ska aldrig vändas! Väljer man att gå hela raden ut måste sista kortet kastas, även om detta är bättre. Man får alltså inte ångra sig. Det gäller att ha så FÅ bokstäver som möjligt. Enstaka bokstäver eller ord med 2 bokstäver är alltså bättre än längre ord. När korthögen på bordet är slut vänder spelarna sina kort – även det hemliga. Den som har minst antal bokstäver totalt har vunnit.
Spelet tränar minnesförmåga och övar upp den fonetiska medvetenheten genom att man måste kolla upp antalet bokstäver i ordet.

Vi har använt Tecken ABC från Hatten förlag när vi spelat, men det finns många andra alternativ. Här är några alternativ du kan välja på. Några av de utskrivbara är inte i “rätt” storlek, men det ordnar du genom att skriva ut flera sidor per ark i din utskriftshanterare.

Bokstavskort, utskrivbara
alfabetskort av Katharina Magnusson

Bodil Lundgrens Alfabetsmemory

Maria Lundblads alfabet med bilder

Bokstavskort, färdiga att köpa
Ellas ABC-kort

Jan Löövs ABC leken

Ordkortlekar, färdiga att köpa
Ordleken (sammansatta ord istället för rimord)

Rimkort Quattro

Ordkortlekar, utskrivbara

Teckenblad (kan användas till ord-dam)

Teckenblad (kan användas till ord-dam)

Tipsa gärna om fler kortlekar genom att kommentera!