Tänkte försöka mig på en lägesrapport. Det mesta vi jobbat med kommer ur handledningen (Closing the gap), men en del kommer så att säga från min lärar-erfarenhet.

Udda/jämt – detta nämns inte alls i min handledning till numicon så här improviserade jag. Han har haft en pratkarta och sen dragit talblock ur en påse. Jämfört med pratkartan och beskrivit talblocket som Udda eller Inte udda. Jag valde att bara fokusera på ETT begrepp till en början. När han började kunna det så vek jag pratkartan så att han inte längre kunde se talblocken, men fick hjälp med beskrivningen ändå.

//www.youtube.com/embed/jDdMW6Fb7Ts?rel=0

När det gick fint bytte jag ut talblocken mot sifferkort och det gick direkt! Han kunde beskriva talen 1-10 och direkt tala om vilken som var udda (och hur talblocken ser ut – utan att se dem!). Nu funderar jag på om jag ska gå vidare till högre tal eller om jag ska föra in ordet Jämt.

Tallinjen. Här finns råd i handledningen. Detta var ett område sonen var ganska säker på redan innan så det har jag sett som repetition och gjort rätt höga tal (under 100) där han fått bygga talet före och efter. Lägre tal har jag lagt i oordning och han har rättat. Handledningens aktiviteter har varit på en lite för låg nivå.

Addition Här ligger vi nu på 9b i handledningen och pratar och bygger – skulle vilja gå fram lite med skrivna tal, men skulle vilja införa det på “numicon” vis. Sonen har ju räknat rätt mycket plus genom åren och det har inte fastnat så nu är det lite “från grunden” som gäller. Vi övar in frasen ___+____=____ men han har inte automatiserat den än.

Subtraktion Här skulle egentligen bara följa handledningen, men jag blev så frestad av “Subrtact it” så vi har gjort det fler gånger. Men det är “back to basic” som gäller egentligen.

Mönster. Här finns många bra förslag i handledningen. De lätta klarade han snabbt av och sen har vi försvårat på egen hand – skulle vara kul att se nått exempel från högre nivåer för att se om vi följer Numicon-tanken. Sonen klarar dock bara lätta mönster på egen hand så vi måste jobba vidare.

talserier. Vi har provat några enkla talserier med talblocken, men bara 1-2 ggr så han har inte riktigt greppat idéen. Talserier lyfts inte i handledningen alls.

Begrepp. Genom pratkartor övar vi in begrepp genom Ord – bild – tecken. Han använder dem INTE spontant än.