Vi har, äntligen, bestämt oss för att testa Numicon. Det är ett konkret matematikmaterial utvecklat i Storbritannien för den vanliga skolundervisningen. De påminner om Gudrun Malmers klassiska talblock, men med utförligare handledning och vidare utbyggt. Det rekommenderas av Down syndrom Educational Trust för barn med Downs syndrom. Synd bara att det bara används för specialundervisning i Sverige 🙁

Vi valde att köpa den engelska utgåvan av kitet som heter Closing the Gap (för den svenska får man betala 1600kr MER!).

Vi har hunnit göra en första diagnos för att se var vi skulle starta och det visade sig att vi i princip ska börja från början och göra hela så det är uppenbart att vi valt rätt låda.

Idag började vi bekanta oss med materialet genom att fylla plattan med former. Det trodde jag skulle vara lätt, för pussel kan han ju lägga, men tji fick jag – det var svårt! Som tur är finns “small steps” i handledningen också så vi tog tag i dem istället. Här får han fylla en fjärdedel av plattan istället.

Handledningen föreslår också att man i början bara ska ha en sorts talblock – men det är bara 10-blocket det finns tillräckligt många av för att fylla hela plattan, lite trist tycker jag.

Jag har också gjort en tecken-begreppskarta för att förtydliga några av begreppen:

Numicon har, vad jag förstått, fungerat bra för många barn i många olika åldrar, både med och utan svårigheter. Men det är inget mirakelmaterial och det är inte säkert att det kommer att passa sonen. Jag kommer att lägga ut lite då och då om vårt arbete så kan ni följa – men jag vill gärna ha kontakt med fler som använder det.