Vi har efter så mycket “nej, kan inte/vill inte/får inte/ska inte/går inte” äntligen fått regelbunden handledning i talträning för sonen via habiliteringen. Och inte nog med det – det känns som det funkar också. Hans tal blir tydligare. Metoden som används är i grunden The Nuffield Centre Dyspraxia Programme som är utvecklad för små barn med dyspraxi. Jag och logopeden anpassar utifrån det vi vet har funkat för sonen och mer riktat mot hans behov, utan att tappa grunden i metoden. Jag har försök själv tidigare, men har inte känt att jag haft tillräcklig kunskap – och misslyckats.

Idag har jag rensat lite i hans talträningslåda och vidareutvecklat en idé vi har provat som inte riktigt funkade. Det som är skönt är också att vi får allt material från logopeden, visst utvecklar jag lite själv också, men hon står för grunden – det hänger inte på mig (mer än genomförandet förståss)

Just nu ligger fokus på tj-ljudet, samt att fortsätta implementera sj-ljudet

Längst bak till vänster. Träning av nya tj-ljudsord. Det går till så att vi först tränar växlingen av konsonanter i ordet (vilket är riktigt svårt) och försöker få upp tempot. Sedan är ordet uppdelat i två delar där tj-ljudet binds ihop med en vokal och sist själva ordet.
tj-j-tj-j-tj-j-tj-j; tje-j, tje-j, tje-j; tjej
(Källa: logopeden)

Längst bak i mitten. Tj-boken, varje sida i boken binder ihop Tj-ljudet med en vokal och sen dubblar det; tja – tjatja, tjo – tjotjo osv
(Källa: jag)

Längst bak till höger. Placera sje- och tj-ord i meningar; skepp – chewbacca åker skepp, morfar åker inte skepp, mamma åker inte skepp, astronauten åker skepp
(Källa: jag)

Längst fram till vänster. fördjupad träning av tj-ord i form av ett bingo. kombineras med två fasta fraser “Jag tog ordet…” och “nu har jag bingo”
(källa: logopeden)

Längst fram i mitten. repetition av sj-ord i form av finns i sjön, även här med två fasta fraser “får jag alla dina….” och “Finns i sjön”
(Källa: Logopeden)

Längst fram till höger. Specialmemory för att träna vokalväxlingar. Sonen får antingen sj- eller tj-ljudet. Vokalerna finns i dubbla exemplar och är utspridda på bordet med baksidan upp. Spelas som vanligt memory, förutom att man måste säga “namnet” som bildas när de två kort man vänt är uppe – även om det är fel. Om sonen har Tj-ljudet och vänder e och o säger han alltså Tjetjo.
(Källa: Hatten förlag, babblarna i konsonantdalen, min spelkonstruktion)

tillägg: fick lite inspiration och skapade några kort att använda för att lyssna efter skillnaden på sj-ljudet och tj-ljudet, t.ex. Kärna-stjärna; tjut – skjut – men de finns inte på bilden alltså