Här kommer en liten sammanfattning som sjukgymnasten och arbetsterapeuten gjort vid ett skolbesök:

I skolan: vi flyttade upp fotstödet på stolen i klassrummet så att han får stöd, poängterade att det var bra att han alltid använde samma stol. Läraren skulle se till att han fick sitta på en likadan stol i matsalen.

Hemma: Vid datorn, han sitter för nära skärmen, vore bra om det är ca 40 cm mellan öga och skärm. Han har också en ihopsjunken arbetsställning. Arbetsbordet är något för högt eller stolen något för låg (handlar om några centimeter).

Förslag på åtgärd:
– Byt till en Tripp trapp stol. Flytta sittbrädan till näst högsta spåret för lagom höjd, och flytta sen upp fotplattan till lämpligt läge så att det blir stöd för fötterna. Flytta ut sittplattan så att sittdjupet ökas (mer stöd under låren). Gör lika med fotplattan.
– Flytta skärmen för att få rätt avstånd öga-skärm.
– Placera tangentbord och mus mitt framför han för att undvika en sned arbetsställning.
– Kan vara så att han får en mer upprätt arbetsställning vid datorn om han har stöd för ryggen? Fotografera före och efter, se om det blir någon skillnad.

Skulle han trots dessa ändringar inte sitta bra så finns det möjlighet att prova underarmstöd och/eller höj- och sänkbar arbetsstol med fotstöd.
*Arbetsstol och underarmstöd kan förskrivas som hjälpmedel.
*Kan ibland även vara bra att ha ett höj och sänkbart arbetsbord detta är eget ansvar(dvs. bekostas av brukaren)

Köket: här sitter han på pall och har bra stöd för fötterna, ok. (Sitter han längre stunder kan det vara bra med Tripp-Trapp som ger mera stöd.)

Sammanfattning:
Det kan vara bra att han varierar sittandet, dels sitta som i köket utan ryggstöd, tränar då rygg och bålstabilitet. Men i vissa situationer, som när han arbetar vid datorn längre stunder kan det vara bra med ryggstöd för att få extrastöd och förhoppningsvis en mer upprätt arbetsställning.