Ny kategori i bloggen – Appar. För närvarande Appar i Iphone/Ipod touch, men det kan ju hända att det blir annat också.

Först ut att bli beskrivna är två svenska Appar; Stora pekboken och Stora Ordboken.

Med bilderna på startmenyn i de båda apparna inser man snabbt att det inte är olika program utan samma, men med foton i den ena och målningar i den andra. De innehåller nästan samma ord (jag har inte surttit och räknat utan bara konstaterat att pekboken innehåller fler ord).

Funktion: I startmenyn väljer man mellan 6 olika kategorier. när man öppnar en kategori får man upp en bild ur kategorin. Trycker man på bilden får man hör och ser ordet, sen fortsätter man till nästa ord tills man kommer till det sista i kategorin. I startmenyn finns också två aktiviteter, dels ett klassiskt memory där man får höra och se ordet när man hittar ett par, dels ett test (Hitta!) där man får se och höra ett ord samt 4 bilder och det gäller att välja rätt bild. Genom att klicka på flaggan i startmenyn kan man ändra språk. Förutom svenska finns tyska, norska, franska, engelska, spanska, danska och polska.

Gillar: Det är suveränt att det finns flera språk, den svenska versionen roade familjens 4-åring en liten stund, men de andra i familjen uppskattar möjligheten att träna lite vanliga ord på andra språk. Fotona i pekboken är tydliga och bilderna i Ordboken är snygga. Uttalen av orden är, så vitt jag kan bedömma, bra och tydliga.

Ogillar och föslag: Det blir lite tråkigt i längden, och lite förvånande att Ordboken innehåller ett urval av orden i Pekboken. Testet är bra, men memory är lite tråkigt. Hade varit kul med något mer nyskapande kanske en latjolajbanlåda (kategorisering). 12åringen föreslog att memoryt kunde innehålla möjligheten att kombinera skrivet ord med bild. Vår familj hade önskat att Tjeckiska fanns som språk. Fler roliga bilder som den på bussen hade lyft lite men något som hade höjt appen betydligt var om man kunnat välja att visa orden tecknade (m/sve tecken) till de olika språken.

Plattform: Finns bara för iOS