Ett av målen för detta år är positionssystemet. I somras, när vi började kunde han med möda hitta tvåsiffriga tal på en tallinje, men visste inte alls hur de var uppbyggda. Hade har 78 letade han alltså igen alla tal från 1 tills han hittade den som var 78. Vi har haft detta i åtanke, utnyttjat vardagstillfällen och tränat (mest under augusti-oktober). Igår tog jag fram våra grejer för att testa vad som satt kvar nu när vi inte jobbat alls med det sedan december. Det gick bra! Han hittade talen mycket snabbare, han fixade talgrannar och kunde räkna delar både fram och baklänges (vi har alltid en 100-karta till hjälp, men talen är dolda med markörer så han ser dem inte). Han kunde också utan problem dela upp tal i ental och tiotal praktiskt (vi använder lego). HÄRLIGT!

Nu går vi vidare!!!

Nu kanske du tänker… det skulle aldrig mitt barn klara. Då säger jag, nej, inte om du har den inställningen. Vår son kämpar fortfarande med plus/minus mellan 1-10. Jag tror inte att det är omöjligt, bara att vi inte hittat rätt sätt än… men det är inte fel att öva och träna på andra områden. Även om man inte kan plussa ihop är det ju mycket användbart att veta att 73 är mer än 37!