Att vår son har Downs syndrom har nog ingen missat, men att han är tvilling är det inte alla som uppfattat. Här kommer lite tankar om tvillingar:

Att få barn förändrar allt, att få tvillingar ger upphov ett mycket nytt, att få ett funktionshindrat barn ställer allt på kant. Kort sagt; det blir aldrig som man tänkt sig.
Man kan välja två olika infallsvinklar, den positiva eller den negativa.
Oj, hur ska jag kunna ge den ena tvillingen mer stimulans när jag knappt hinner med något annat än blöjbyten och amning? Men inte kan jag väl bry mig mer om den ena? Inte kan jag låta bli att jämföra, hon påminnar hela tiden om hur sen han är. ELLER
Tänk vilken positiv förebild hon är för honom. Tänk att hon få massor med stimulans gratis när jag gör övningarna med båda. Tänk vad skönt att de inte lär sig gå samtidigt och springer åt var sitt håll.

Vår flicka fick en bästis som inte är som andra, sin bror. Hon har fått babymassage och bassängträning enligt Halliwick och lärt sig stödtecken och fått extra språkligstimulans. Allt är saker som vi lärt oss för hans skull, men som hon får ta del av. Mängder med saker vi lånat från habiliteringen har hon haft stor nytta av; mjuk matta att lära sig rulla och sitta på utan att slå sig när man trillar, träningsboll för att träna upp balansen och en jätterolig studsmatta för att nämna några.

Sonen har alltid sett upp till sin tvillingsyster. När hon kunde krypa ville han också det och tränade och tränade tills han kunde. Han lekte gärna med dockköket där han sett hur hon gjort. Hon är och har varit en extra morot, men…

…hon var länge starkare (men han har kommit ikapp nu). Hon var inte alltid så snäll mot sin bror som hon tyckte förstörde (det gör han inte så mycket längre). Under en tid när de var små kände hon att han fick mer av förskolans personal. Största problemet just nu är att hon är informationsbärare från skola till hem, ett problem skolan inte tar tillräckligt seriöst.

Trots att de nu går på mellanstadiet är det mycket, mycket sällsynt att de bråkar.

Det är inte så ovanligt med tvillingar där minst en har en funktionshinder som man kanske kan tro. Sverige torde det födas 2-4 tvillingpar varje år där minst en har downs syndrom och det finns många andra funktionshinder.