Vi började med att lägga 10 legobitar i varje mugg. Mycket mer uppskattat än vad jag hade trott. Sedan berättade jag och sonen härmade. En mugg är 10 bitar. Två muggar är 10+10, det är lika med 20. Tre muggar är 30. Vi tecknade antalen hela tiden (annars är det svårt att veta vad han säger). Nu fattade han galoppen och forsatte med 40, 50, 60, 70, 80 och 90. När jag tog fram 10 muggar tittade han och svarade snabbt:
TIOTI!

Det var visserligen inte rätt, men ett bevis på att han förstått systemet. Jag berättade att det var etthundra. Sedan gick vi tillbaka till tiotalen. Vi tittade på den nya tallinjen jag gjort till hans bord (den med UFO, i pdf:n här nedan finns fler att välja på):

Till sist fick han göra några fylleriövningar med tiotal för att koppla ihop legomuggar, tecken och ord med siffror. Det gick direkt! Det känns som vi hade en lysande start på tiotalen här hemma.
Det är dock inte första gången han hör talas om tiotalen eftersom han är inkluderad i en åk 3:a och alltid är med på mattesamlingarna. Men han har inte jobbat med dem.