Hur mycket sonen går fram beror väldigt mycket på vår förväntningar. Tror vi att han kommer att klara det så gör han oftas det. För några år sedan fick jag ett fantastiskt bra tips av en kompis (som också har en pojke med Downs syndrom). Hon föreslog att vi skulle prova en måluppfyllelseskala.

Den fyller vi i med jämna mellanrum. Och den visar så tydligt hur mycket längre han gick än vi trodde kan kunde. Så här gör man. Först bestämmer man område, t.ex. språkljud (skriv överst i första spalten). Sedan gäller det att ta fatt på nuläget – vad kan han NU. Förvånansvärt många jag pratat med tränar än det ena och än det andra utan att försöka ta reda på vad barnen kan. Sen sätter man upp ett önskvärt mål – det jag tror han kommer att lära sig på den tidsperiod jag bestämt (jag gör det 1gång/år). Därefter fyller jag i mitt drömmål överst (optimalt mål). Det sista är nu att fylla i mål däremellan. Det kan se ut så här:

Språkljud
optimalt mål
Uttalar alla enskilda ljud i svenskan
Bättre än förväntat Uttalar mer än hälften av ljuden nedan
Önskvärt mål Uttalar hälften av ljuden nedan
Delmål Uttalar något av ljuden nedan
Nuläge Uttalar ej: y, f, h, g, k, ng, n, tj, sj, r, l

När det är dags för utvärdering är det bara att “pricka av”. Hade han inte lärt sig hälften av ljuden var mina förväntningar för höga. Hade han lärt sig mer än hälften var mina förväntningar för låga. Sedan är det bara att justera föväntningarna till nästa tidsperiod.

Jag önskar verkligen att vi haft detta när han var mindre. Det hade hjälp oss mycket i att sätta rätt mål, men också titta framåt. Dessutom har han alltid nått åtminstonde delmålet.

Metoden kallas Goal Attainment Scaling (GAS)