Blog Image

21:an

Downs syndrom

Den här bloggen handlar om downs syndrom. Utgångsläget är vår son, men utflykter kommer säkert att förekomma

GÖR EN FOTO-KOMMUNIKATIONS-BOK TILL DITT BARN

Träning - språk Posted on Mon, October 06, 2014 13:35:50

Använd denna som en daglig rutin och med tiden kommer ni att ha samtal, ditt barn får lära sig ord hen har användning för, och hen kommer att börja Läsa spontant.

Här är några idéer för ditt barns fotobok. Se det som något ni kommer att använda under en längre tid. Först genom att samspela kring (genom att peka och göra ljud eller gester), sedan något att ha ljud-samtal kring, för att sen börja benämna ord och ha turtagande konversationer, och alltid för att njuta av er tid tillsammans.

Du kan skriva ett eller två ord i fetstil under bilden, eftersom barn ofta
läsa på egen hand. Fokusera inte på orden eller att barnet ska läsa. Istället ska du satsa på samspelet tillsammans med barnet för att träna kommunikation.

Vilka bilder ska du välja?

Ett barns första KOMMUNIKATIV SPRÅK består av vad han gör, ser och upplever i vardagen hemma. En annan bok kan omfatta bilder av aktiviteter barnet gör på förskolan eller skolan.
De första orden ett barn behöver är inte fakta-ord som siffror, bokstäver, färger,
former osv. De första orden är sådana att barnet har omkring sig och skulle kunna prata om ofta om hen kunde prata.

Människor — han har goda relationer med.
verb — saker han gör regelbundet i vardagen.
saker — de saker han leker med eller använder regelbundet.
Händelser — de vanligaste aktiviteter han gör både ensam och tillsammans med andra.
Känslor — glädje, sorg, överraskning, etc. kan skapa rika ”samtal”.
Dagliga rutiner — regelbundna händelser som bad tid, läggdags, att hjälpa
runt huset.

Låt orden kommer från vad barnet ser på bilderna — undvika frågan “vad är det?” Låt barnet styra, sedan hjälp honom ett nästa steg för det han ser — ljud för handlingar, ord för ljud, kombination av ord för enstaka ord.
Turas om vid varje steg så barnet lär sig att kommunicera med andra, inte bara själva orden.

Försök att ha samtal kring allt barnet gör.

Samtal med gester — När barnet pekar på något, pekar du också och ger honom ett ljud som passar.

Samtal med ljud — turas om att gör ljud som han gör och sedan ändra dem lite för att hjälpa barnet utveckla sitt ljudande till nya ljud.

Samtal med ljud-ord – turas om att göra de ordlika ljud barnet och ge honom det rätta ordet genom att säga det. Han kommer att ta sig tid att säga ord tydligare; ditt jobb är att ge honom ordet och vänta på något som låter lite lite närmare och uppmuntra det.

Låt oss veta hur det fungerar; det finns inget slut på samtalsämnen.

Jim MacDonald

Bilden tillhör 21.appelklyftig.com och föreställer vår son som tittar i sin fotobok som 4 åring tillsammans med en av förskollärarna på förskolan. Valde bilden för att hylla deras arbete.



Talträning med småttingar

Träning - språk Posted on Mon, October 06, 2014 11:10:31

Känslan när kommunikationen kommer igång men talet liksom halkar efter och är obegripligt är en mycket bekant känsla för mig. Jag har i perioder oroat mig väldigt mycket. Hur vi än tränade och tränade så kom liksom inte talet.

Nu i efterhand så kan jag se hur mycket annat vi fick med vårt medvetna samspelande – en kille som kan ta för sig och uttrycka sig på sitt sätt när han vill. En kille som inte ger upp och som kan vara riktigt social (han är ju tonåring så det där varierar). Men det här inlägget ska handla om talet.

Och då vill jag börja med en sak Dr Jim lärde mig:
Om du går och väntar på talet missar du massor av tillfällen att träna det. Talet kommer först när barnet är redo för det – innan dess måste han träna turtagning med gester och ljud. Massor av ljud och ännu mera ljud. Du måste hela tiden härma och uppmuntra hans ljud, annars förstår han inte att de är viktiga att träna på.

Det där låter enkelt men det är det inte. Jag satte upp några små regler för mig själv:
1. Härma alla hans ljud och invänta hans “svar”
2. Bemöt alla ljud som ord så att han får direkt återkoppling.
3. Ge honom ord för sådan han kommunicerade utan ord.

Minns en gång när vi lekte på gräsmattan. Han var inte mer än en tvärhand hög (4 år kanske). Vad vi lekte vet jag inte. Kanske tränade vi på orden sparka, träff och miss med en fotboll? I så fall sa jag helt enkelt sparka när han sparkade och sparkade inte iväg bollen till honom förrän han sa det också. Hur som helst sa han något helt oväntat. Jag härmade och väntade – han upprepade det igen – jag, som inte alls visste vad han sa, sa JA och härmade igen glatt. Han log stort tog min hand och gick in. Förbryllad följde jag med. Han satte sig glatt i soffan – jag hade tydligen lovat film!!!! 😀

Talet kommer, men man måste få träna på ljud och stavelser i leken väldigt mycket först. Det går att göra på olika vis, men för vår son var samspel och lek det bästa sättet när han var liten.